Print this page
Joi, 07 Noiembrie 2019 08:39

Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din 11 noiembrie 2019

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Comunicat de presă

Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din 11 noiembrie 2019

 

            În data de 11 noiembrie 2019, va avea loc un fenomen astronomic foarte rar şi deosebit. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, fenomen ce va putea fi observat şi din ţara noastră. Planeta va fi vizibilă ca un punct negru mic, în dreptul Soarelui.

În România tranzitul începe destul de târziu, ora 14.35, iar Soarele va fi din ce în ce mai aproape de orizont, apunând când încă maximul fenomenului nu a avut loc. Soarele va apune la Bârlad, în jurul orei 16.30. 

            Cu prilejul acestui fenomen astronomic Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, va fi deschis spre vizitare.

            La ora 13:00 va avea loc o prezentare publică, unde o să vorbim despre tranzitului lui Mercur, iar după ora 14:00, o să privim împreună fenomenul prin instrumentele din dotare.

            Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 9 mai 2016. Următorul tranzit a lui Mercur va avea loc pe 13 noiembrie 2032. În fiecare secol sunt în jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră.

            În trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul Solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare, care mai poartă numele şi de unitate astronomică (U.A.).

            Activitatea se va desfăşura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este şi locaţia observatorului astronomic). Vă aşteptăm cu drag!

            Preţul este 3 lei de persoană. Observaţiile astronomice se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin!

 

Atenţie! Nu încercaţi să observaţi Soarele printr-un instrument fără filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Dacă priviţi Soarele cu ochii neprotejaţi chiar şi pentru câteva secunde, puteţi să suferiţi leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma în pierderea temporară sau chiar definitivă a vederii!

 

 

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad
Web site: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

 

 

Read 491 times
PR