Print this page
Marți, 04 Iunie 2019 12:02

EXPOZIȚIA „PODOABE ȘI ACCESORII VESTIMENTARE MEDIEVALE”

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Comunicat de presă

EXPOZIȚIA „PODOABE ȘI ACCESORII VESTIMENTARE MEDIEVALE”

    Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

   Bijuteria, obiect din metale și/sau alte materiale prețioase sau neprețioase, al cărui scop este de a înfrumuseța ființa care o poartă, a fost și este o formă de manifestare a personalității în toate civilizațiile.

   De-a lungul timpului, bijuteria a avut semnificații diferite, în funcție de perioada în care a fost creată și purtată. În urmă cu 100.000 de ani, oamenii se împodobeau cu scoici. Cea mai veche bijuterie este un colier format din 4 scoici perforate și prelucrate ornamental, descoperită într-un sit arheologic din Oued Djebbana, Algeria. În epoca de piatră, bijuteriile erau alcătuite din perle, cochilii de melci, vertebre de pește, oase, dinți de animale, iar în epoca bronzului apare metalul. Apoi, fenicienii au descoperit sticla opacă, iar romanii au fost cei care au făcut trecerea la sticla transparentă.

   Expoziția conține aproximativ 190 de piese, bijuterii și accesorii vestimentare din Evul Mediu. Sunt descoperiri din secolele XIV-XVIII din județul Vaslui, Iași și Galați.

   Invitatul special este dr. Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

   Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2019, ora 1130, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

  

Organizator muzeograf Mircea Oancă

 

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

   str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

    tel. 0235.421.691, 0335.404.746

    fax. 0235.422.211

   http://www.muzeuparvan.ro/ 

   email:muzeuparvan@gmail.com

www.youtube.com/channel/ UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw

Read 865 times
PR