Print this page
Miercuri, 20 Februarie 2019 08:12

EXPOZIȚIA PICTORULUI IEȘEAN LIVIU SUHAR

Written by 
Rate this item
(0 votes)

COMUNICAT DE PRESĂ

MUZEUL „VASILE PÂRVAN” VĂ INVITĂ SĂ PARTICIPAȚI LA EXPOZIȚIA PICTORULUI IEȘEAN LIVIU SUHAR

 

       Liviu Suhar este o importantă personalitate a culturii românești, cu o profundă pregătire și o puternică apetență față de tradițiile picturii românești, dar și pentru modernitate. Întreaga sa carieră și-a construit-o pornind de la convingerea că „arta înseamnă, în primul rând decantare și ulterior o aprofundare a sinelui, nu o căutare furibundă a consacrării, pe o direcție comod pavată”

          Sensibil fără a fi patetic, cerebral fără a fi rigid, incomod şi sever uneori, jovial şi disponibil îndeobşte, Liviu Suhar este un nume de referință al plasticii româneşti contemporane. Un portofoliu impresionant de lucrări, expoziții în locuri sonore, stagii de documentare în multe țări, cărți publicate de istoria, teoria şi critica artei, o asociație şi un muzeu care îi poartă numele… sunt semnele unei cariere de excepție.

       Încă de la sfârşitul anilor ’60, pictează în cicluri tematice, preschimbându-le funcție de evoluția propriilor noduri de interes. În anii începuturilor, s-a aplecat asupra  subiectelor cu încărcătură populară.  Lecția tradiției, împărtăşită de pictorul ieşean, constă în exigența de a cupla efortul cu inteligența, sensibilitatea şi ideea, într-o perspectivă armonică, sănătoasă în plan cultural. Deşi neocolite, peisajul şi portretul au o mai mică vizibilitate printre lucrările artistului. Locul şi timpul sunt decisive în pictura artistului. „Fie că evocă coline bucovinene sau idilice țărmuri de mare, fie că ne invită prin defileurile paradisurilor urbane, artistul fixează impresii, reține amintiri şi le aşază într-o nostalgică arhivă sentimentală. De asemenea, în scenografiile propuse de artist, oalele şi ulcelele intră în contaminare şi comunicare reciprocă, se metamorfozează magic, devenind personaje de prim-plan.

        În linii generale, Liviu Suhar este interesat de o „gramatică” a picturalității menită să elucideze natura vocabularului plastic şi regulile de funcționare a acestuia”.

 

Vernisajul expoziției, acestui excelent pictor, va avea loc sâmbătă, 23 februarie la ora 11.00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Prezintă criticul de artă dr. Maria Bilașevschi.

 

Organizator, dr. Mircea Mamalauca

Read 1222 times
PR