Print this page
Joi, 01 Noiembrie 2018 07:50

BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „NICOLAE TONITZA”, ediția a II-a

Written by 
Rate this item
(0 votes)

COMUNICAT DE PRESĂ

MUZEUL „VASILE PÂRVAN” VĂ INVITĂ SĂ PARTICIPAȚI LA BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „NICOLAE TONITZA”, ediția a II-a,

4-30 noiembrie 2018

    Marea Unire, de la 1 decembrie 1918 reprezintă, fără îndoială, rezultatul luptei și a aspirațiilor seculare a acestui popor atât de încercat, care și-a trăit și scris istoria în acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu. O dată cu acest important eveniment România intra în concertul marilor națiuni europene moderne.

   Centenarul, pe care îl marcăm în acest an, având printre altele și rolul de a conștientiza  eforturile, sacrificiile și talentul pus la temelia construcției naționale, de către cetățeni români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională.

    În anul 1918, poporul român și-a trăit „ora lui astrală”, iar Lucian Blaga, copleșit, a scris Poemele luminii, în care spunea - ne strângeam la un loc, în chip oficial, cu acte în regulă, nu după „un veac de singurătate”, ci după milenii de lupte și suferințe. Pentru a intra în al doilea veac de unitate, ne vor trebui energii noi, iar acestea se cuvin trezite, impulsionate, împrospătate tocmai de sărbătoarea pe care o pregătim și care se va desfășura pe parcursul unui întreg an.

    Anul Centenarului, 2018, trebuie să devină astfel un moment al sărbătorii, al bucuriei și al respectului față de tot ceea ce s-a întâmplat în cei 100 de ani de unitate, precum și în cele două milenii de luptă pentru atingerea dezideratului privind unitatea, dar și un moment al trasării unor căi noi în devenirea noastră ca indivizi și națiune.

    Lumea artelor și a muzeelor pot și ele să-și aducă contribuție la marcarea, așa cum se cuvine, a tot ceea ce s-a întâmplat în o sută de ani de istorie și să contribuie la creionarea a ceea ce dorim să ni se întâmple în viitor.

   Pornind de la aceste realități și deziderate istorice Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad împreună cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Bârlad și Uniunea Artiștilor Plastici din România vă invită să vizionați expoziția – concurs BIENALA INTERNATIONALĂ DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „NICOLAE TONITZA” cu tema: NAȚIUNE-IDENTITATE-INTEGRITATE-CORPORALITATE.

   Expoziția este organizată pe două secțiuni, respectiv o secțiune de pictură și una de grafică, care vor cuprinde peste 120 de lucrări provenite din 27 de țări, de pe trei continente (America, Asia, Europa). În urma jurizării două din lucrări, respectiv o lucrare de pictură și una de grafică vor fi premiate cu sume importante de bani oferite de Primăria și Consiliul Local Bârlad, Asociația Constantin Hamangiu și un grup de investitori. De asemenea va fi oferit și un premiu pentru cea mai bună lucrare a unui tânăr artist.

    Publicul iubitor de artă va avea privilegiul de a viziona lucrarea DANS L' ATELIER, OU PEINTRE, ET MODELE EXAMINANT SON PORTRAIT. 1965, provenită din colecția  domnului George Șerban, colecționar de artă și semnată de PABLO PICASSO, unul din cei mai mari pictori ai lumii.  

    Vernisarea expoziției va fi realizată de cunoscutul critic de artă și curator MIHAI PLĂMĂDEALĂ și va avea loc duminică 4 noiembrie 2018, ora 11.00 la sediul central al muzeului.

 

Organizatori

Dr. Mircea Mamalaucă

Dr. Răzvan Constantin Caratănase

Read 1404 times Last modified on Joi, 01 Noiembrie 2018 07:52