Print this page
Vineri, 13 Martie 2020 12:05

EXPOZIȚIA „LIGHIOANE ȘI ANIMALE FANTASTICE. REPREZENTĂRI DIN PREISTORIE PÂNĂ ÎN EVUL MEDIU”

Written by 
Rate this item
(0 votes)
 

 

Comunicat de presă

EXPOZIȚIA LIGHIOANE ȘI ANIMALE FANTASTICE. REPREZENTĂRI DIN PREISTORIE PÂNĂ ÎN EVUL MEDIU”

   Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava și Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos.

       Acest proiect a fost inițiat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, de dna dr. Loredana Solcan octombrie 2019. Expoziția a fost vizitată la Iași   în perioada 29 octombrie 2019-22 martie 2020 de peste 10.000 de persoane.

         Prin acest demers expozițional, organizatorii își propun să evidențieze valențele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-și să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.

          Relația omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunități umane relaționând cu animalele în moduri diverse. În afară de rolul jucat în alimentație, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care ființa umană a interacționat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini. În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o amenințare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relațiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilitățile lor fizice, fiind investite cu virtuți totemice și simbolice. Animalele au fost astfel legate de diferite activități religioase sau au reprezentat ființe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare și ordonare a vieții, cu funcții importante în miturile care explicau „funcționarea” lumii.

    Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om. Vă invităm să treceți pragul acestei expoziții și să pășiți, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animală a reușit să îl creeze în timp.

Vernisajul expoziției trbuia să fie făcut în data de 14 martie 2020, ora 1100, dar din cauza pandemiei de COVID-19 a fost anulat. Expoziția poate fi vizionată pe site-ul muzeului și pe pagina de facebook.

Expoziția poate fi văzută în muzeu până în 8 mai, dacă după 31 martie va fi ridicată interdicția de vizitare a muzeelor.

  

Organizator muzeograf Mircea Oancă

 

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

   str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

    tel. 0235.421.691, 0335.404.746

    fax. 0235.422.211

   http://www.muzeuparvan.ro/ 

   email:muzeuparvan@gmail.com

www.youtube.com/channel/ UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw

Read 272 times Last modified on Vineri, 13 Martie 2020 12:26
PR

Media

hhttps://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan/videos/2630031700607279/