Print this page
Luni, 22 Ianuarie 2018 06:07

MAȘINILE LUI LEONARDO DA VINCI

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, ora 11.30, avem deosebita plăcere de a vă invita la vernisarea expoziției „MAȘINILE LUI LEONARDO DA VINCI”, organizată de societatea ARANEUS din POLONIA și itinerată, până acum, doar de Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

"In cursul normal al vieții, se nasc mulți bărbați sau femei, cu talente din cele mai remarcabile, dar ocazional, într-un mod ce transcede natura, un singur om poate fi daruit de Ceruri cu atâta frumusețe, grație și talent, incât îi depașește de departe pe ceilalți, toate realizările  sale părând mai degrabă de inspirație divină, decât izvorând din aptitudini omenești. Trebuie să recunoastem ca acesta este cazul lui Leonardo da Vinci”.

          Leonardo di ser Piero da Vinci s-a născut la15 aprilie 1452, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al Renașterii, spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Despre el se spune că ar fi cel mai mare geniu din întreaga istorie a omenirii, fiind considerat unul din marii inovatori ai picturii si unul din cei mai mari pictori din istorie.

        In ciuda renumelui pe care și l-a câștigat, cu precădere în sec. 20, în calitate de om de știință și inventator, timp de patru secole după moartea sa, Leonardo da Vinci a rămas în conștiința colectivă drept unul din cei mai mari pictori, deși numărul lucrărilor rămase în urma sa este extrem de redus, în raport cu alți contemporani ai săi. Dintre lucrările realizate, de departe, cea mai renumită este Mona Lisa sau „La Gioconda”, la care am mai putea adăuga Cina cea de taină, Fecioara pe stânci, etc.

          În privința geniului său inovator, încă din timpul vieții, Leonardo da Vinci a fost considerat unul din cei mai mari ingineri al timpului său, realizând tot felul de mașini și sisteme de baricade mobile capabile să asigure protectia orașelor în cazul unor asedii. De asemenea, a realizat un proiect de deviere a râului Arno, proiect la care a colaborat și Niccolo Machiavelli. Notele artistului cuprind o multime de invenții, multe din ele, inutile sau fanteziste, precum un instrument muzical (viola organista), un cavaler mecanic (robot) si un tun cu abur, dar si altele utile, precum pompe hidraulice, mecanisme cu clichet reversibile și proiectile de mortier. In 1502, Leonardo da Vinci a desenat un pod suspendat, parte a unui proiect mai amplu pentru sultanul Baiazid al ll-lea, podul fiind destinat traversării intării în Bosfor. Baiazid însă nu a acceptat proiectul, considerandu-l irealizabil. Conceptia lui Leonardo a fost reînviată în 2001, atunci când podul Vebjorn Sand Da Vinci Project, ce se baza pe ideea sa, a fost realizat în Norvegia. Ceea ce la fascinat însă pe marele inventator  a fost zborul. Leonardo a studiat zborul păsărilor, și a scris mai multe studii despre acesta, printre care Codexul asupra zborului păsărilor. A conceput și diverse aparate de zbor, printre care unul cu aripi batante (ornitopter) și o mașină de zburat cu aripa rotativă (helicopter). Cert este că multe din proiectele lui Leonardo s-au dovedit în timp fezabile, el fiind însă un savant complet diferit de savanți precum Isaac Newton sau Galileo Galilei, el  încercând să încadreze arta cu știința în cel mai pur stil renascentist.

        Expoziția va cuprinde o mulțime de reconstituiri, realizate după schițele originale ale Maestrului. O parte din piese sunt interactive asfel cei interesați pot înțelege mai bine principiile de funcționare  a mașinilor construite de el. De asemenea în cadrul expoziției se vor afla și o serie de replici după picturile celebre ale marelui artist.

        Expoziția organizată  la sediul central al muzeului, va putea fi vizitată în intervalul 27 ianuarie – 18 martie, în fiecare săptămână, de marți până duminică, între orele 8.00 - 16.00.

Biletul de intrare, inclusiv la vernisaj, fiind de: 16 lei adulți; 8 lei elevi, studenți.

 

Oranizator: director, Mircea Mamalaucă

Read 1070 times