Print this page
Miercuri, 17 Ianuarie 2018 06:11

Generali în Primul Război Mondial – politicieni în perioada interbelică

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

 

 

Muzeul ”Vasile Pârvan” organizează sâmbătă, 20 ianuarie 2018, la sediul din str. Republicii nr. 235, ora 11.30 o conferința cu tema: Generali în Primul Război Mondial – politicieni în perioada interbelică.

Invitatul coferinței este domnul prof. dr. Sorin Langu din Galați.

Primul Război Mondial a fost un fel de ”cutie a Pandorei” din secolul XX.  Acest prim conflict generează al Doilea Război Mondial și cele două mari ”cancere” ale omenirii, comunismul și fascismul. Tot acum au debutat: mitraliera, gazele toxice, avioanele de luptă și tancul, care își încep marșul mortal. Indiscutabil eroii acestui război sunt generalii - ei ies în presă, ei sunt fotografiați , ei sunt salvatori sau demoni.

Când războiul se termină locul este luat repede, de politicieni care vor să se readapteze la noua situație. Operațiunea de retrasare a granițelor îi depășește în multe cazuri, iar în alte situații, democrația se dovedește mai greu de însușit decât părea la prima vedere. 

În aceste condiții unii generali vor să profite de gloria dobândită în timpul primului război. Rezultatul: un lung șir de generali care s-au împlicat în politica interbelică cu mai mult sau mai puțin succes. Unii au candidat la președinție – Leonard Wood, alții au fost prim-miniștri: Al. Averescu,  Primo de Rivera, Pilsudski, Metaxas, iar alții au fost miniștri, parlamentari etc. Dar toți au profitat de pe urma participării la Primul Război Mondial. 

 

 

Vă așteptăm cu drag să participați la această conferință, care prin conținutul său reiterează evenimente și decizii ce au influențat istoria omenirii din ultima sută de ani.

Organizator: muzeograf, dr. ing. Ursachi Laurențiu.

 

 

 

Read 130 times Last modified on Luni, 22 Ianuarie 2018 08:27