Print this page
Marți, 10 Octombrie 2017 05:19

CONFERINȚA „FORTIFICAŢII LINIARE ANTICE ÎN STÂNGA DUNĂRII DE JOS: VALUL LUI TRAIAN”

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Comunicat de presă

Muzeul "Vasile Pârvan" are deosebita bucurie de a organiza o nouă manifestare științifică a cărei invitat este domnul dr. Costin Croitoru, cercetător știinţific la Muzeul Brăilei „Carol I”.

CONFERINȚA

„FORTIFICAŢII LINIARE ANTICE ÎN STÂNGA DUNĂRII DE JOS: VALUL LUI TRAIAN”

    Cu o lungime de 23 de kilometri, această lucrare defensivă are capătul vestic situat în apropierea satului Şerbeştii Vechi (comuna Şendreni, jud. Galați), la aproximativ 200 de metri de meandrul Siretului, iar cel estic la marginea localităţii Traian (comuna Braniştea, jud. Galați), în apropierea malului Prutului. Cercetările arheologice au dovedit existenţa a două faze de construcţie a fortificaţiei, iniţiate la o diferenţă de câteva secole una de alta, precum şi faptul că aceasta era prevăzută cu o bermă de cca. 4,50 metri şi o palisadă de lemn care a dispărut prin ardere. Dată fiind orientarea nordică a şanţului şi caracteristicile tehnice şi tactice, ridicarea valului este atribuită romanilor. Dacă iniţial traseul său a fost pus în legătură cu Brazda lui Novac de N, ulterior, avându-se în vedere unele asemănări în privinţa dimensiunilor şi a aspectului general cu valul Vadul lui Isac - L. Sasâc, s-a considerat că cele două făceau parte dintr-un sistem unitar conceput de romani în timpul domniei lui Hadrian: ,,ca un veritabil obstacol, fortificat manu militari, într-o zonă deschisă, fără amenajări naturale favorabile apărării”.

Conferința va avea loc sâmbătă, 14 octombrie 2017, ora 1045, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

   Organizator muzeograf Mircea Oancă

 

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

   str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

    tel. 0235.421.691, 0335.404.746

    fax. 0235.422.211

   http://www.muzeuparvan.ro/ 

   email:muzeuparvan@gmail.com

Read 384 times Last modified on Marți, 10 Octombrie 2017 06:28