Print this page
Luni, 02 Octombrie 2017 10:37

UN FILM AUTIST NORMAL

Written by 
Rate this item
(0 votes)

         Sâmbătă,  7 octombrie, de la ora 12.00, în cadrul programului KineDok powered  by One World Romania, Muzeul ”Vasile Pârvan” vă invită să urmăriți  documentarul „Un film autist normal” a regizorului ceh Miroslav Janek, proiecție ce va  fi urmată de o discuție cu psihologul Loredana Dobrin, specialist în cadrul organizației Myosotis Bârlad.

        „Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate“, spune unul dintre protagoniştii filmului, cu toţii etichetați ca „autiști“. Regizorul filmului decide să-și abordeze subiecții nu în calitatea lor de copii diagnosticaţi cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe şi neuro-diverse rătăcite într-o majoritate de neuro-tipici. Într-o asemenea perspectivă, autismul încetează a mai fi un diagnostic şi devine un mod neobişnuit de a gândi, care necesită efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim și afectuos a cinci adolescenţi originali care, în afara pasiunilor pentru Tarantino şi Micul Prinţ, pentru muzică clasică sau scriitură creativă, pot explica foarte clar modul în care viaţa le este afectată de construcția diferită a creierelor lor. Energia şi conținutul filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repoziționa perspectiva acestei majorităţi care decide ce e „normal“.

 

ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul Vasile Pârvan

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE:oneworld.ro| kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei, BRD- Groupe SocieteGenerale.

 

                                        INTRAREA LIBERĂ

                                                                                      

                                                                                           Organizator,

                                                                                   Prof. Mircea Mamalaucă

 

Read 507 times Last modified on Marți, 03 Octombrie 2017 10:29