Print this page
Marți, 21 Martie 2017 08:36

Conferința „Gheorghe Gheorghiu-Dej, spionajul și dezvoltarea agriculturii românești”

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Comunicat de presă

Conferința „Gheorghe Gheorghiu-Dej, spionajul și dezvoltarea agriculturii românești”

26 martie 2017, ora 11,00 Muzeul „Vasile Pârvan”

    La inițiativa regretatului dr. Constantin Teodorescu, încă din 2009, la Bârlad a fost pusă în dezbatere publică ideea reabilitării Casei Gheorghiu-Dej și înființarea pe lângă aceasta a unui Centru de Documentare Antitotalitară. La toate conferințele, simpozioanele, mesele rotunde organizate în fiecare an la Bârlad, la care au participat istorici români consacrați, a fost prezentat impactul pe care l-a avut Gheorghiu-Dej în istoria recentă a României. În noiembrie 2016, Casa Dej a fost inclusă în rețeaua memoriei comunismului românesc (http://www.reteauamemoriei.ro /), un proiect de anvergură națională dezvoltat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București.

   Duminică, 26 martie 2017, ora 11,30, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, continuăm șirul conferințelor publice despre personalitatea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, organizate de muzeograf Laurențiu Ursachi. Subiectul dezvoltat de istoricul Florian Banu (recunoscut pentru cărțile sale privind istoria serviciilor de informații în perioada comunistă) va fi unul deosebit de incitant, fiind legat de interesul lui Gheorghiu-Dej pentru dezvoltarea agriculturii românești din anii ’60, pe baza celor mai noi tehnologii dezvoltate în Europa de Vest și îndeosebi în SUA. Unele dintre acestea au fost obținute pe căi mai puțin oficiale, prin colaborarea dintre spionajul românesc cu alte servicii străine.

  La finalul conferinței va fi lansat volumul De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948-1989) publicat recent de Florian Banu la Editura Corint din București. Vor prezenta cartea istoricii Cristian Onel (Bârlad) și Liviu Țăranu (București).

   Invităm publicul bârlădean la o conferință de excepție susținută de unul dintre cei mai buni istorici români actuali, unde vor fi prezentate aspecte necunoscute până azi despre activitatea lui Gheorghiu-Dej, precum și la lansarea unei cărți care, la o lună de la apariție, a devenit bestseller în România.

   Liviu Țăranu și Laurențiu Ursachi.

 
 
 
MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD
   str.Vasile Părvan nr.1, cod.731050 
    tel. 0235.421.691, 0335.404.746
    fax. 0235.422.211
Read 697 times Last modified on Marți, 21 Martie 2017 08:39