Print this page
Vineri, 17 Martie 2017 08:22

CONFERINȚA „DEFORMAȚIA CRANIANĂ INTENȚIONATĂ”

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Comunicat de presă

CONFERINȚA „DEFORMAȚIA CRANIANĂ INTENȚIONATĂ”

    Muzeul "Vasile Pârvan" are deosebita bucurie de a organiza o nouă conferință a cărei invitată este doamna dr. Angela Simalcsik, antropolog, Cercetător Științific gr. III, Centrul de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov” Academia Română-Filiala Iaşi.

    Conferința va fi completată de prezentare unor cranii care prezintă deformație intenționată descoperite în situri arheologice din România.

   De-a lungul evoluţiei, omul a recurs la numeroase practici culturale fascinante şi, totodată, ieşite din comun, cu scopul de a-şi indica sau accentua statutul social, dar şi în numele frumuseţii. Se pare că acest aspect al vieţii sociale – de a se evidenţia din mulţime – este prezent şi astăzi în unele comunităţi, pe aproape toate continentele locuite.

  Deformaţia craniană intenţionată (numită şi artificială, voluntară, etnică, voită, deliberată) sau reformarea intenţionată a capului este o procedură invazivă, agresivă, ireversibilă, executată intra vitam cu instrumente şi tehnici specifice.

  Deformarea oaselor craniene se obţine prin aplicarea unei forţe sau presiuni pe craniul nou-născutului, manevră ce are drept rezultat remodelarea şi alterarea formei naturale a craniului / capului, din cauza denaturării procesului normal de creştere osoasă.

  Chiar dacă extrem de bizar şi greu de înţeles, mai ales în epoca modernă, când etaloanele frumuseţii sunt cu totul altele decât cele de acum 2000 de ani, nu putem să nu acceptăm latura fascinantă a obiceiului deformării voite a craniului. Cu toate că a cunoscut o răspândire globală de-a lungul istoriei omenirii, originea şi mai ales semnificaţia sau rostul acestei practici încă nu au ajuns să fie pe deplin înţelese.

  Deformarea craniană este o modalitate de manifestare a omului – parte componentă a comunităţii – de a se evidenţia din mulţime, de a-şi folosi propriul corp ca pe un produs cultural; este o formă de comportament, o strategie a schimbului de informaţie, un semnificativ artefact cultural care marchează teritorii sau graniţe sociale şi reafirmă etnicitatea. Folosirea corpului uman pentru a crea diferenţe sau asemănări în cadrul unei societăţi este o concepţie crucială pentru înţelegerea deformărilor craniene în preistorie.

  Conferința va avea loc sâmbătă, 25 martie 2017, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

   Organizator muzeograf Mircea Oancă

 

MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

   str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050

    tel. 0235.421.691, 0335.404.746

    fax. 0235.422.211

   http://www.muzeuparvan.ro/ 

   email:muzeuparvan@gmail.com

www.youtube.com/channel/ UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw

Read 785 times Last modified on Luni, 20 Martie 2017 07:47