Print this page
Marți, 21 Februarie 2017 18:48

Conferința PROTEJAREA NOILOR SITURI FOSILIFERE DIN JUDEȚUL VASLUI

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Comunicat de presă

                        Conferința PROTEJAREA NOILOR SITURI FOSILIFERE DIN JUDEȚUL VASLUI

   În ultimii 13 ani, în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad, s-a desfășurat o intensă activitate privind  cercetăriilor paleontologice de teren în cadrul teritoriului administrativ al jud. Vaslui.

    De la începutul implementării acestui program de cercetarea paleontologică de teren obiectivele au fost orientate în direcția descoperirii unor noi zăcăminte fosilifere  în arealul geologic al Podișului Bârlad, și bineînțeles colectării de noi fosile pentru îmbogățirea patrimoniului muzeal al secției de naturale.

   În prezent, se poate afirma că, rezultatele acestui program sunt  spectaculoase. Au fost identificate noi puncte fosilifere din care s-a colectat un bogat și divers material paleontologic. Acest material fosilifer documentează componența unor asociații de vertebrate continentale care au evolut în timpurile geologice pe teritoriul actual al Podișului Bârlad.  Astfel, au fost puse în evidență noi puncte fosilifere din care s-au descris faune caracteristice pentru vârstele geologice precum: Miocenul superior ( 11,5 – 5.3 Ma) și Pleistocen (1.8 Ma. – actual)

   Desigur că, aceste rezulatate au necesitat mari eforturi logistice: materiale și în mod special umane. Din acest punct de vedere, trebuie să menționăm faptul că, la desfășurarea acestui proiect multianual a participat o echipă complexă de specialiși în domeniul Geologiei, precum: prof. asociat dr. Victor Șabliovschi (Univ. ”Al. I. Cuza” Iași), prof. univ. dr. Vlad Aurel Codrea (Univ. ”Babeș-Bölayai” Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Mihai Brânzilă și asist univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi (Univ. ”Al. I. Cuza” Iași). Specialiști de la alte muzee din țară (dr. Ionuț Grădianu, Secția de Științele Naturii, Complexul Muzeal Piatra Nemț) și studenți masteranzi și doctoranzi de la cele două universități. Un aport deosebit a fost primit din partea colaboratorilor locali ai muzeului nostru. Aici, trebuie să-i menționăm pe: învățătorul Marin Rotaru din satul Găgești, com. Giurcani și  dr. Cristian Onel din Bârlad.

   Sub aspectul implicării materiale trebuie să le mulțumim domnilor, Sandu Crețu din Bârlad și Dumitru Mocanu din com. Fruntișeni. Cu mașinile personale ale acestor am parcurs sute și chiar mii de kilometri în județ. Astfel, a fost cercetătă mai mult de jumătate din suprafața teritoriului  județului Vaslui.

   Toate aceste fapte, enumerate pe scurt, m-au determinat să propun această temă pentru a informa publicul local bârlădean și nu numai privind importanța și valoarea științifică a rezultatelor programului de cercetare paleontologică desfășurat în cadrul Secției de Științele Naturii a muzeului bârlădean.

   Desigur că, participanții la această conferință, programată în data de sâmbătă, 25. 02. 2017, vor avea posibilitatea să primească mult mai multe detalii, atît despre importanța și valoarea științifică a siturilor paleontologice puse în evidență pe teritoriul județului nostru, cât și despre proiectele ce le avem.

   Noi, organizatorii  și participanții la această activitate muzeală vă așteptăm.

 

   Vă mulțumim anticipat pentru timpul acordat.

   Muzeograf Ursachi Laurențiu
 
 
MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD
   str.Vasile Pârvan nr.1, cod.731050 
    tel. 0235.421.691, 0335.404.746
    fax. 0235.422.211
Read 672 times Last modified on Marți, 21 Februarie 2017 18:57